Bilim İnsanlarından ‘Arı Gibi Çalışmak’ Deyimini Tekrar Düşündürtecek Keşif!

BİLİM TEKNİK 01 Nisan 2017 - 1:19 986 KEZ OKUNDU 0 YORUM YAPILDI

Bilim İnsanlarından ‘Arı Gibi Çalışmak’ Deyimini Tekrar Düşündürtecek Keşif!

Royal Holloway, Bitki ve Besin Araştırma Enstitüsü ve Guelph Üniversitesi’nden bilim insanları, bir süredir yaban arılarının öğrenme yetilerinin yiyecek arama performansları ve koloniye katkıları üzerinde çalışma yapmaktalar. Geçtiğimiz günlerde sonuçlanan bir araştırmayla bulguladıkları şey ise biraz şaşırtıcı doğrusu. Çünkü hızlı öğrenen yaban arılarının, yavaş öğrenen iş arkadaşlarına oranla çok daha kısa bir avlanma ömrüne sahip olduğunu tespit etmişler. Ayrıca hızlı öğrenen arılar, yavaş öğrenenlerle hemen hemen benzer oranda yiyecek topluyorlar.

Royal Holloway mezunu ve Bitki ve Gıda Araştırması uzmanı Lisa Evans, “Sonuçlarımız şaşırtıcı, zira biz yüksek bir öğrenme performansı ve uyum gücüyle geliştirilmiş bilişsel yeteneği sıklıkla birbiriyle ilişkilendiriyoruz, çünkü bu durum kişisel ya da grup halinde hayatta kalmak için çok daha faydalı kabul edilmekte.” diyor.

 

Araştırmacılar, beş ayrı koloniden 85 adet yiyecek aramakla görevli arının görsel öğrenme performansını ölçtü. Onları laboratuvarda ekolojik olarak gerçekçi renklendirerek, birlik gerektiren görevlerle ödüllendirdiler sonrasında radyo frekansı teknolojisi yardımıyla her birinin kimliğini saptayarak gerçek doğalarındaki performanslarını ve kovanlarına getirdikleri nektar ve polen miktarını incelediler. Elde edilen sonuçlar yavaş öğrenen yaban arılarının koloni için daha fazla kaynak buldukları yönündeydi. Profesör Nigel Raine, “Bu oldukça enteresan bir durum. Çünkü biz özellikle arılar için öğrenmenin gerçekten önemli olduğunu biliyoruz. Doğal yaşam alanları düzenelerce çiçekle dolu olduğu halde, hangi çiçeklerin en fazla yarar sağladığını, çiçekleri ne zaman, nerede bulmaları gerektiğini öğreniyorlar.” diyor.

Araştırmacılara göre, hızlı öğrenen yaban arılarının daha kısa süren yemek bulma kariyerleri diğerlerine nazaran daha yüksek olan idraklarıyla bağlantılı olabilir. Doktor Evans, “Sinir dokusu üretmek ve korumak metabolik olarak daha masraflıdır. Avlanma da öğrenmek gibi enerji gerektirir. Bu durum belki de diğerlerine nazaran daha hızlı öğrenen yaban arılarının avcılık hayatlarının neden daha kısa sürdüğünü açıklayabilir.” diyerek açıklama getirmekte.

Yani anlaşılan o ki bir yaban arısıysanız eğer, diğer arılara nazaran daha akıllı olmanız, eve daha kolay ekmek getirebileceğiniz anlamına gelmiyor.


ETİKETLER:
tadmin
admin@thewp.com.tr

BU KONULAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Ender Rastlanan Kaplan Türüne Ait Yeni Popülasyon Bulundu!

Tayland, bölgedeki ilk ulusal park kurulan ülke olmasına karşın; ormanları yok olmayla karşı karşıya kalan ...

Arkeologlar, Oldukça İyi Korunmuş Bir Mamut Dişi Buldu!

Buluş, İngiltere'nin Mersea Adası'nda bulunan Essex sahilinde geçtiğimiz perşembe sabahı, Kıyı ve Gelgit Bö...

İnsanların Çöpleri ile Yaşamını Devam Ettiren Kuş Türüne Planet Earth Tarzı Parodi Video!

Dünya üzerinde en tehlikeli tür kim? Acımasız aslanlar mı? Yoksa grup halinde duran sırtlanlar mı? Bu konud...

Araştırmacılara Göre ‘Dünya Üstündeki Yaşam’ Uzaylılarca Üretildi!

Dünyamızda uzaylılar ve uzaylı yaşamı hakkında birçok farklı düşünceler bulunmakta. Ancak en ilginci ise ge...

BU MAKALEYE YORUM YAP

BU YAZIYA YORUM YAP